ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

H ΓΕΝΚΑ Εμπορική Α.Ε. με 140 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, είναι ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς κρασιών και αποσταμάτων, που αντιπροσωπεύει κατ’ αποκλειστικότητα τα κρασιά και τα αποστάγματα των καλύτερων παραγωγών οίνου και αποσταγμάτων παγκοσμίως.

Η ιστορία της ξεκίνησε το 1877, όταν ο Νικόλαος Δ. Καρακώστας έφυγε από τη γενέτειρα του την Κάρυστο, και ίδρυσε στο Μαρκόπουλο Αττικής κατάστημα εμπορίας τροφίμων.

Το 1882 ο επιχειρηματίας εισέρχεται και στην αγορά χονδρικής και μεταφέρει το κατάστημα του στο κέντρο της Αθήνας (Αθηνάς & Σοφοκλέους), ενώ το 1903 αποκτά το κτίριο στην οδό Κλεισθένους 9, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Καρακώστα μέχρι σήμερα. Το 1917, ο Νικόλαος Καρακώστας έφυγε από τη ζωή.

Το 1925, η επόμενη γενιά Καρακώστα, ιδρύει εταιρία εισαγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας. Εισήγαγαν μεταξύ άλλων, τα Ιαπωνικά ψαρικά "Γκέισσα Νοζάκι", το συμπυκνωμένο γάλα "'Aλπεις" και την έτοιμη σαντιγί "Morfat", προϊόντα που κέρδισαν φανατικούς θαυμαστές.

To 1938 ανοίγει το πρώτο gourmet εστιατόριο, με την επωνυμία "CELLAR", επί της οδού Κριεζώτου. Το 1939 οι Κυριάκος και Γεώργιος Καρακώστας δημιουργούν τη "ΣΕΛΛΑΡ Α.Ε." , που δραστηριοποιείται στην εμπορία διεθνών, φημισμένων αντιπροσωπειών ποτών.

Το 1949, ο Γεώργιος Καρακώστας συνάπτει συνεργασία με την Friesland και αποτελεί τον αποκλειστικό εισαγωγέα του ΝΟΥΝΟΥ στην Ελλάδα μέχρι το 1983, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Το 1951 η εταιρία μετονομάζεται σε ΓΕΝΚΑ από τα αρχικά του ιδιοκτήτη, Γεώργιου Νικολάου Καρακώστα.

Το 1971 αναλαμβάνει τα ηνία ο Παύλος Καρακώστας, που συνεχίζει το δρόμο της ανάπτυξης. Συνάπτει νέες αποκλειστικές συνεργασίες εισαγωγής διεθνών brands όπως τα Pumpers, Courvoisier, Mumm, Sandeman, CanadianClub, Ballantines.

Ο Παύλος Καρακώστας παραμένει μέχρι σήμερα πρόεδρος της ΓΕΝΚΑ Εμπορική ενώ στη διοίκηση της εταιρίας συμμετέχει πλέον και η 4η γενιά της οικογένειας Καρακώστα.

Η εταιρία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα κατ’ αποκλειστικότητα, υψηλής ποιότητας κρασιά και ποτά, γνωστών εγχώριων και διεθνών παραγωγών, όπως το Κτήμα Μοντοφώλι, BaronPhilippe de Rothschild, Torres, Antinori, Bollinger, Penfolds, Mondavi, Guigal κ.α.

Η υπευθυνότητα, η αποτελεσματικότητα και η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας αποτελούν βασικές αξίες που διέπουν τις συνεργασίες της ΓΕΝΚΑ Εμπορική και προσδιορίζουν το σύγχρονο προφίλ της.